Monday, October 29, 2012

Aloo Gobhi

AlooGobhi

Jatkan vanhojen klassikkojen uudelleen postaamista pienillä muutoksilla.

Aloo gobhi on klassinen intialainen kasvishöystö, johon tulee perunaa (aloo) sekä kukkakaalia (gobhi). Aloo gobhin voi valmistaa sipulin kanssa tai ilman, ja siitä voisi halutessaan valmistaa myös kastikkeen lisäämällä tomaattia.

Aikaisemmassa postauksessa valmistin aloo gobhin siten, että lisäsin raakoihin kasviksiin vettä. Tällä kertaa, kun höyrystin taaperolleni kasviksia, höyrystin samalla aloo gobhin ainekset, jolloin en lisännyt paiston aikana vettä ja valmistus sujui nopeasti. Molemmilla tavoilla tulos on jotakuinkin sama.

Eri yhdistelmillä saa aikaan erilaisia subzeja. Perunaa ja kukkakaalia voi yhdistellä myös esim. herneisiin  - aloo gobhi matar, aloo matar, gobhi matar.

Meillä aloo gobhi syödään kuivana höystönä (sukhi subzi) intialaisten leipien kera. Muiden kuivien subzien tapaan se maistuu hyvältä raitan (jogurttikastikkeen kera).  

Tarvitset:

  • 3 perunaa
  • Puolikas kukkakaali
  • Sipuli
  • Öljyä
  • (tuoretta korianteria)
  • Mausteita:
    • Suolaa maun mukaan
    • 1½ tl juustokuminansiemeniä
    • 1 tl asafoetidaa (hajupihka)
    • ¼ tl kurkumaa
    • 1/2 tl chillijauhetta
    • 1 ½ tl korianterijauhetta
    • 1 tl garam masalaa

Valmistelut:

  • Paloittele sipuli pieniksi palasiksi.
  • Paloittele kukkakaali pieniksi palasiksi siten, etta varret on kokonaan pois leikattu ja vain kukat jäljellä.
  • Paloittele peruna pieniksi suorakuutioiksi (n. 0.5 cm x 2 cm).
  • Höyrystä peruna ja kukkakaali “al dente”.

Valmistus:

  • Lämmitä pannulla sopivasti öljyä ja kuullota juustokuminansiemeniä varovasti öljyssä, kunnes ne alkavat sätkiä pannulla. Lisää asafoetida.
  • Lisää hienonnettu sipuli ja paista sipuleita, kunnes ne ovat pehmentyneet.
  • Lisää höyrystetyt kasvikset ja mausta kurkumalla, chilijauheella ja korianterijauheella. Lisää tässä vaiheessa puolet suolasta· Anna seoksen hautua.
  • N. 5 min. päästä mausta vielä garam masalalla ja tarkista maku – suolaa voi lisätä vielä. Anna hautua hetken ajan.
  • Koristele halutessasi korianterinlehdillä ja nauti lämpimänä intialaisten leipien kera.

Wednesday, October 24, 2012

Syksyinen omenapiirakka marenkihunnulla

Omenapiiras3

Omenapiirakkaa teki mieli tehdä, ja kokeilin siihen äitini reseptiä. Resepti on erittäin helppo – kakkupohjaan ei tule leivinjauhetta, mutta se toimii silti.

Jälleen taasen tuli todettua, että leivontaohjeet toimivat eri tavalla Intian olosuhteissa. Kananmunia riittää marenkiin yleensä kaksi, mutta intialaisten kananmunien koko vaihtelee, ja marenkihuntu jäi tällä kertaa hieman ohueksi! Marengin voisi toki jättää poiskin.

Omenapiiras

Piirakan koristelin yksinkertaisesti itse tehdystä marsipaanista tehdyillä omenilla (idean omppuihin sain Kinuskikissan kirjasta).

Taikinaa varten tarvitset:

  • 2 kananmunaa
  • 1 3/4 dl sokeria
  • 1 3/4 dl vehnäjauhoa
  • 50g sulaa voita t. margariinia

Täytettä varten tarvitset:

  • 3 hapokasta omenaa (koosta riippuen määrä voi vaihdella)
  • Maun mukaan kanelia ja sokeria

Marenkia varten tarvitset:

  • 2 kananmunanvalkuaista
  • Pari rkl sokeria

Valmistelut:

  • Kuori omenat ja leikkaa ne viipaleiksi. Lisää omenaviipaleiden sekaan sokeria ja kanelia. Sekoita ja laita syrjään.
  • Voitele piirakkavuoka.
  • Lämmitä uuni 200 asteeseen.
  • Erottele 2 munasta valkuaiset ja keltuaiset toisistaan.

Valmista taikina:

  • Vatkaa 2 kananmunaa ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
  • Lisää vehnäjauhot ja sekoita varovasti. Lisää lopuksi sula voi taikinaan.
  • Levitä taikina vuoalle. Asettele omenaviipaleet taikinan päälle. Paista uunissa n. 20-30 min. ajan.

Valmista marenki:

  • Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeria maun mukaan.
  • Levitä marenki jäähtyneen piirakan päälle, ja paista uunissa n. 5 min. ajan tai kunnes marenki on saanut hieman ruskeaa väriä.
  • Koristele halutessasi marsipaaniomenoilla.

Tuesday, October 16, 2012

Masala Oats

MasalaOats

Maustettu kaurapuuro.

Normaalille intialaiselle ei maustamaton kaurapuuro maistu. Se on, kuten täällä sanotaan, “bland” eli mautonta. Lapsille valmistetaan täällä välipalaksi tai aamiaiseksi maustettua kaurapuuroa eli masala oats.

Itselleni kaurapuuro maistuu sellaisenaan hillon tai mehukeiton kera, mutta oli tätäkin vaihtoehtoa mukava maistella.

Tarvitset:

  • 1 dl kauraryynejä
  • 2,5-3 dl vettä (tarpeen mukaan)
  • 1/2 sipuli
  • 1/2 dl sekalaisia kasviksia (esim. porkkana, herne, papu, peruna, tomaatti)
  • Tilkka öljyä
  • Tuoretta korianteria
  • Mausteita:
    • Ripaus kurkumaa
    • 1/2 tl chilijauhetta
    • 2/3 tl garam masalaa
    • Maun mukaan suolaa

Valmistelut:

  • Höyrystä tai keitä kasvikset ja leikkaa ne pieniksi palasiksi.
  • Silppua sipuli kuutioiksi ja hienonna korianteri.

Valmistus: 

  • Lämmitä öljy pannulla. Kuullota sipulisilppua öljyssä hetken ajan.
  • Lisää kauraryynit ja paista niitä hetken aikaa.
  • Lisää vesi ja kasvikset. Mausta ja lisää tarvittaessa vettä. Soseuta kasviksia tässä vaiheessa kevyesti vaikka perunansurvimella.
  • Hauduta muutaman minuutin ajan välillä sekoittaen. Koristele lopuksi korianterilla ja tarjoa lämpimänä.

Thursday, October 4, 2012

Apinasynttärit 1-vuotiaalle

Niinpä se aika hurahtaa, että meidänkin vauvasta tuli jo taapero yhdessä yössä. Ja banaaneja rakastavalle ikiliikkujallemme järjestettiin mitkäs muut kuin apinasynttärit!

Intiassa yksivuotissynttärit ovat todella iso juhla, vähän kuin Suomessa viisikymppiset. Usein juhlat järjestetään ravintolassa tai hienommassa hotellissa, mutta me päätimme järjestää ne kompleksimme juhlahuoneessa ja puutarhassa, jotta vauvanhoito olisi yksinkertaisempaa, kun koti on lähellä.

Intialaiseen tapaan juhlissa oli valtava ruokatarjoilu, mutta minä lisäsin menyyseen länsimaiseen tyyliin jälkiruokabuffetin. Tässä hieman tunnelmia sisätiloista…

IMG_3154

IMG_3165

Tarjolla oli mm. omenapiirakan ja sitruuna-mustikan makuisia cupcakesejä…

IMG_3148

…mustikan makuisia macaron-leivoksia…

IMG_3149

…sekä tietysti täytekakkua….

IMG_3162 - Copy (2)

Itse ehdin valmistaa ainoastaan kakun. Se oli valtava 36 kananmunan sienikakkupohjaan tehty mansikka-kermakakku. Päällä on sokerikuorrutetta ja marsipaanikoristeita.

Tuli kyllä todettua, että kermakakku ei ehkä ole se varteenotettavin vaihtoehto Intian sääolosuhteissa. Aika nopeasti kakku alkoi sulaa, ja kuvastakin saattaa näkyä, että ylin kerros on kaatumaisillaan ja koristeet irtoamassa… Smile 

IMG_3162 - Copy

Myöskään koristeiden säilyvyyteen ei voinut soveltaa suomalaisia ohjeita. Muutaman päivän jälkeen ensimmäiset koristeet, joita säilytin huoneenlämmössä (vesisaarrossa hyönteisten takia), alkoivat homehtua! Eli ne olisi pitänyt säilyttää kosteudenkin uhalla jääkaapissa. Buffetissa lämpimässä ilmassa ne alkoivat myös sulaa nopeasti – aika hikisen näköisiä apinoita tuli!

IMG_3150

Toisaalta nämä ystäväni valmistamat jääkaappiin laittamani cakepopsit sulivat myöskin tosi nopeasti kosteuden takia, mutta niitä ei uskaltanut edellisenäkään päivänä jättää huoneenlämpöön muurahaisongelman takia… näin siis täällä tropiikissa.

Kaikesta huolimatta cakepopsit olivat ehdoton hitti etenkin lasten kesken.

IMG_3164 - Copy

Taaperoille oli tarjolla tietysti banaaneja!

IMG_3151

Kotiinviemisinä oli aikuisille mm. tällaisia apinakeksejä nätisti pakattuina sekä apinan muotoinen muistilehtiö.  Taaperoille annoimme paketin, jossa oli apina-kartonkikirja sekä pehmoleluapina. Isommat lapset saivat viidakon eläin-puuhapaketin. Harmikseni näistä ei tullut otettua kuvia…

Leikkeinä meillä oli mm. aasinhäntä-tyylinen “syötä apinalle banaani” sekä “musical chairs” (suomeksi?). Pikkuapinoille oli varattu sisälle leikkialue, jossa oli pieni pallomeri, apinapehmoleluja, palikoita, taaperokärryjä ja autoja, jne.

Juhlahuoneen viereiselle puutarha-alueelle oli katettu ruokatarjoilu pyöreine pöytineen.

IMG_6352 - Copy

Sillä kutsuvieraita oli intialaiseen tapaan runsaasti (n. 70 henkilöä), tilasimme ruoat pitopalvelusta, eräistä suosikkiravintoloistamme. Tarjolla oli mm.:

IMG_6273 - Copy

Jälkikäteen kyllä huomasin, että hyvin vähän jälkiruokabuffetista oli koskettu, eli intialaisille ei leivonnaiset niin maistu – enemmän meni gulab jamunia!

Hauskat juhlat kertakaikkiaan, ja pikkuapinatkin nauttivat!