Pinaattisia uppopaistettuja leipiä.
Palak purit valmistetaan samalla tapaa kuin normaalit purit, mutta taikinaan lisätään keitetyistä pinaatinlehdistä (palak) valmistettua tahnaa. Pinaatti vaikuttaa purien makuun hyvin vähän – hyvä siksi, että mieheni ei pidä pinaatin mausta ja syö näitä pureja kyllä mielellään – mutta pinaatti tuo hienon vihreän värin leipiin.
Söimme palak pureja cholen eli kikhernemuhennoksen sekä shrikhandin seurana (yllä). Palak purit sopivat myös varmasti hyvin myös peruna- ja paneer-ruokien kaveriksi.
Tarvitset:
- 2,5 dl attaa t. täysjyvävehnäjauhoja
- 200g tuoretta pinaattia
- 1 rkl öljyä taikinaan (ja runsaasti uppopaistamista varten)
- Maun mukaan suolaa
- Tarpeen mukaan vettä
Valmistelut:
- Keitä pinaatinlehdet pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä, valuta ja soseuta ne vesitilkan kanssa esim. blenderissä hienoksi, vihreän maalin näköiseksi tahnaksi.
Taikinan valmistus:
- Sekoita yhteen jauhot, suola, öljy sekä pinaattitahna. Sekoita taikinaa käsin ja lisää tarvittaessa vettä, mikäli tahna ei ole tarpeeksi juoksevaa.
- Vaivaa taikinaa samalla nyrkeillä painellen, kunnes se alkaa olla tasaista.
Purien leipominen:
- Muotoile taikinasta kaksi pitkulaista pätkää, ja leikkaa ne veitsellä 10-12 samankokoisiksi pieniksi palasiksi.
- Pyörittele palasista kämmenten välissä palloja ja lätistä ne käsillä alas.
- Levitä alustalle pikkuriikkisen öljyä (ei siis jauhoja, ellei taikina ole liian löysää) ja kauli palloista pieniä pyöreitä leipiä. Öljyistä taikinaa on helppo muotoilla; kauli yhteen suuntaan – käännä - kauli taas toiseen suuntaan - käännä jne. Leivät voivat olla hieman paksuhkoja.
Purien paisto:
- Kuumenna syvällä pannulla runsaasti öljyä – n. 10-15 cm korkeudelle. Öljy on tarpeeksi kuumaa sitten, kun siitä alkaa nousta höyryä ja pieni pala taikinaa ruskettuu nopeasti (kannattaa kokeilla ensin).
- Asettele pureja öljyyn hitaasti kerrallaan, ja liikuttele niita öljyssä kevyesti taputellen n. 5-10 sekuntia, kunnes ne ovat vaaleanruskeita – älä ruskista niitä liikaa, etteivät ne kovetu.
- Valuta reikäkauhalla ja nosta talouspaperille valumaan.
- Aseta valmiit purit paperilla tai kankaalla vuorattuun ilmatiiviiseen astiaan tarjottavaksi.