Wednesday, March 9, 2011

Suosituimmat reseptini: Naan

Naan-leivän reseptiä on etsitty netistä kovasti, ja se onkin yksi haetuimmista resepteistäni. Ohje tuli joskus pikku-uunini mukana, ja se on toiminut erittäin hyvin.

Perinteisesti naan valmistetaan siten, että taikina taitellaan useamman kerran, jolloin leipään tulee kaulitessa kerroksia. Tällä perusreseptillä leivät valmistetaan ihan vain yksinkertaisesti kaulimalla.

Taikinasta riittää 2 hengelle, toki sen voi tuplata tai triplata jos syöjiä on useampi.

Tarvitset:

  • 3 ½ dl vehnäjauhoja
  • 2 tl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 3-4 tl sulatettua voita t. margariinia
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2/3 dl maustamatonta jogurttia
  • 2/3 dl maitoa

Taikinan valmistus:

Naan1

  • Sekoita jauhot, sokeri, suola ja 2 tl sulatettua voita yhteen astiassa.

Naan2

  • Tee taikinan keskelle kuoppa, ja kaada kuoppaan leivinjauhe ja jogurtti.
  • Anna seistä ½ minuutin ajan.

  • Tee taikinasta pehmeää lisäten maitoa vähitellen. Vaivaa hyvin nyrkillä painellen ja taikinaa käännellen.

  • Lisää vielä 1-2 tl sulatettua voita ja vaivaa taikinaa uudelleen.

  • Peitä taikina märällä liinalla ja aseta se lämpimään, vedottomaan paikkaan. Anna taikinan olla 1 ½ tunnin ajan.

  • Painele taikinaa uudelleen nyrkillä sitä hetken vaivaten, ja anna sen seistä toiset 1 ½ tuntia.

Leivonta:

  • Jaa taikina 4 yhtä suureen osaan ja kauli pallot pitkiksi, kolmionmuotoisiksi leiviksi. Kaulimiseen voi käyttää hieman vehnäjauhoja.

  • Aseta leivät uunin ritilälle 250 asteeseen n. 5 minuutiksi tai kunnes leivät ovat kypsiä. Käännä leivät puolivälissä toisin päin. Kypsässä leivässä on muutama vaaleanruskea laikku.

  • Sivele valmiille naaneille sulaa voita t. margariinia, ja tarjoa kuivan tai kastikemaisen subzin kera.

12 comments:

  1. Näyttävät tosi hyviltä! Kaupan naan-leivistä olen tykännyt, ja tarkoitus on ollut joskus itsekin kokeilla niiden tekemistä. Tässäpä ainakin nyt selkeät ohjeet. Kiitos!:)

    ReplyDelete
  2. Naan on ylihyvää, ja tämä sinun ohjeesi on ihan paras. :-)

    ReplyDelete
  3. Toivottavasti näillä onnistuu, KMSU!

    Kiitos, Hippu! Naan on ihan parasta...

    ReplyDelete
  4. Löysin sattumalta blogisi, kun googletin intialaista jugurttikastiketta ja etsin reseptejä. Intialainen ruoka on niin hyvää, mutta en ole koskaan yksin tehnyt. Kaverilla on kattava maustevalikoima ja hyvä keittokirja, mutta itsellä ei. Täältä löysin kiinnostavia reseptejä! Kiitos :)
    Tuleeko suuri ero, jos kokonaisten juustokuminan siementen sijasta käytän jauhetta? Ostin nimittäin purkin sitä...

    ReplyDelete
  5. Susanna, kiva kun löysit tänne!

    Jeerajauhe on tietysti samasta mausteesta valmistettu, eli sitäkin voi hyvin käyttää. Maku on ehkä hieman erilainen, mutta myös se sopii hyvin esim. raitaan (jogurttikastike) siementen sijaan.

    ReplyDelete
  6. Anna, I love bread. I make all kinds and have always wanted to make naan. Haven't gotten around to it yet, but when I do I know where to go for a recipe! Lovely blog.

    ReplyDelete
  7. Kiitos, aivan täydellinen postaus, tulostin väreillä ja panin reseptikansioon :)

    ReplyDelete
  8. Jean, thanks for visiting this blog, too! Let me know how the naan comes out if you end up making it :)

    Elsukka, kiitos kommentista - kiva, jos reseptistä on iloa :)

    ReplyDelete
  9. Tätä minäkin kokeilen, sillä keittelin eilen gheetä ja sille pitäisi saada nyt käyttöä:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vau, hienoa, että teet gheetä ihan kotioloissa! Ghee maistuu varmaan hyvältä uunituoreiden naanien päällä.

      Delete
    2. Heti kun olin saanut gheetä tehtyä ja se vielä onnistui, löysin sitä kaupastakin! Aikaisemmin en ollut osannut sitä etsiäkään. Pitää vertailla näitä kahta keskenään:) Vielä en ole ehtinyt naaneja tehdä, mutta kun on sopivasti aikaa, kokeilen kyllä.

      Delete
  10. Osaatko sanoa, pystyisikö naan-leipää tekemään jotenkin etukäteen paistovalmiiksi, esim. kaulittuina jääkaappiin tms.?

    ReplyDelete