Sunday, March 6, 2011

Suosituimmat reseptini: Dhal

Dhal eli dal on linssikastike, joka on arkiruokaa melkein jokaisessa intialaisessa perheessä. Etelä-Intiassa dhal syödään sambhar-kastikkeen muodossa, kun taas pohjoisessa se syödään sellaisenaan tadkalla (mausteöljyllä) maustettuna. Dhal valmistetaan melkein aina (mutta ei aina) keltaisista tuar dhal-linsseistä ja se tarjotaan riisin kera – siitä tulee ilmaisu dhal chawal eli linssejä riisin kanssa.

Meillä dhal syödään tadkalla (chaunk) maustettuna. Laitan tähän uudestaan vanhan postaukseni Dhal Tadka. Intiassa käyneet ovat saattaneet maistaa myös dhalia, jonka seassa on kasviksia. Laitan tähän myös biharilaisen kaverini dhal-reseptin, johon mausteet lisätään jo heti alussa tadkan sijaan.

 

Dhal Tadka

Tarvitset:

  • 1 dl tuar dhalia (paksuhkoja keltaisia linssejä)
  • 4 dl vettä
  • Öljyä
  • (tuoretta korianteria ja/tai currynlehtiä)
  • Mausteita:
    • ½ tl kurkumaa
    • 1 tl chilijauhetta
    • ½ tl tummia sinapinsiemeniä
    • Maun mukaan suolaa

Valmistelut:

  • Pese linssit huolellisesti.

Valmistus:

  • Keitä linssit. Ennen keittämistä, lisää linssiveteen kurkuma ja jonkin verran suolaa. Painekattilassa linssien keitto tapahtuu nopeiten (n. 5 min.), mutta normaalissa kattilassa sille kannattaa varata aikaa. Linssit ovat valmiita, kun ne ovat kauttaaltaan pehmenneet.
  • Painele valmiita linssejä kevyesti esim. perunasoseuttajalla, jotta ne soseutuvat. 
  • Valmista tadka (mausteneste) linsseille. Kuumenna öljy pienellä pannulla. Käristä sinapinsiemenet kevyesti öljyssä. Kun siemenet alkavat räiskiä, lisää sekaan chilijauhe (ja currynlehdet) ja sekoita.
  • Kaada tadka linssiveteen, ja koristele halutessasi korianterinlehdillä.

 

Dhal kasviksilla

Tarvitset:

  • 1 dl tuar dhalia (paksuhkoja keltaisia linssejä)
  • 4 dl vettä
  • Öljyä
  • 1 vihreä chili
  • 1 tomaatti
  • 1 sipuli
  • Kourallinen tuoretta korianteria
  • Mausteita:
    • ½ tl kurkumaa
    • ½ tl tummia sinapinsiemeniä
    • 1 tl korianterijauhetta
    • Maun mukaan suolaa

Valmistelut:

  • Pese linssit huolellisesti.
  • Silppua chili hienoksi silpuksi.
  • Pilko sipuli ja tomaatti pieniksi kuutioiksi.

Valmistus:

  • Keitä linssit. Ennen keittämistä, lisää linssiveteen puolet kurkumasta ja jonkin verran suolaa. Painekattilassa linssien keitto tapahtuu nopeiten (n. 5 min.), mutta normaalissa kattilassa sille kannattaa varata aikaa. Linssit ovat valmiita, kun ne ovat kauttaaltaan pehmenneet. 
  • Kun linssit ovat valmiita, lämmitä öljy pannulla. Lisää sinapinsiemenet.
  • Kun sinapinsiemenet alkavat räiskiä pannulla, lisää sekaan sipuli ja chilit. Ruskista ne kevyesti.
  • Lisää sekaan tomaatti, ja mausta kurkumalla sekä korianterijauheella. Hauduta, kunnes tomaatti alkaa olla kypsää.
  • Kaada sekaan linssit vesineen, ja lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita, ja hauduta hetken aikaa.
  • Lisää lopuksi tuore korianteri.

No comments:

Post a Comment