Sunday, October 31, 2010

Makuuhuoneen uudet värit

Vaihteeksi taas sisustukseen liittyvää juttua heille, joita se kiinnostaa!

Aikaisemmin esittelemäni olohuoneemme ja keittiömme ovat skandinaavisen musta-valko-harmaasävyisiä, joten halusimme enemmän väriä makuuhuoneisiimme. Asumme vuokralla, joten emme saa maalata tai tapetoida seiniä; meille saa väriä siksi parhaiten sisustukseen sisustustekstiileillä. Intiasta löytyykin todella upeita tekstiilejä kaikissa mahdollisissa väreissä.

Makuuhuoneestamme tuli tällä kertaa violetin sävyinen.

Intiasta on vaikea löytää pussilakanoita, joten teetän pussilakanamme räätälillä hintaan 2,5 euroa. Ostan kaksi samanlaista lakanaa, jotka ompelutan yhteen. Pidän kovasti tällaisista etnisistä norsukuvioisista lakanoista, joita valmistetaan mieheni synnyinvaltiossa Rajasthanissa.

DSCN3842

DSCN3843

Intialaiseen tapaan makuuhuoneeseen on liitetty en-suite kylpyhuone, johon pääsee oikealta.

Kuninkaallinen sängynalustan pölynpyyhkijämme lempipaikallaan kylpyhuoneen eteismatolla.

Ompelin pari hieman tilda-henkistä sydäntä peiliä koristamaan.

Sri Lankan-tuliainen, Buddha-patsas löysi paikkansa yöpöydältäni. Värikkäät lyhdyt ovat Delhin Janpath-basaarista.

 

Liilat verhot teetin raa’asta silkistä paikallisessa basaarissa, mutta niistä tuli mielestäni liian räikeät ja sävykin meni vähän ohi. Pidän kyllä tuosta valkoisesta appliquee-tyylisestä puuvillaverhosta niiden edessä.

Verhojen yksityiskohtaa.

Verhot2 (2)

Tällaista makuuhuoneessa! Kiinnostaisiko vierashuoneen sisustus?

Thursday, October 28, 2010

Shalgam Ka Raita

Punajuuriraita.

Vanhasta blogista löytyy useita raitareseptejä, mutta pitää saada muutama tänne uudenkin blogin puolelle! Kokeilin tehdä ensimmäistä kertaa punajuuriraitaa lisukkeeksi Mooli Ka Paranthalle, kun joku raita piti tehdä. Ja punajuurifani kun olen, tykkäsin kovasti!

Tarvitset:

  • 2 dl maustamatonta jogurttia
  • 1 punajuuri
  • 1 tl jeeraa (juustokuminan siemeniä)
  • Ripaus chilijauhetta
  • Ripaus sokeria
  • Maun mukaan suolaa

Valmistus:

  • Keitä punajuuri melko pehmeäksi, ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi.
  • Sekoita jogurttiin muutama ruokalusikallinen vettä ja vispaa, kunnes raita on hieman juoksevaa ja tasaista.
  • Paahda jeera kevyesti pannulla tummaksi, murskaa se vaikka kaulimella ja lisää murska raitaan.
  • Lisää loput mausteet, ja nauti intialaisen ruoan lisukkeena.

Tuesday, October 26, 2010

Mooli Ka Parantha

Retiisillä täytetyt leivät.

 Mooli Ka Paranthaa mangopikkelsin ja punajuuriraitan kera.

 

Retiisiä jäi vielä jäljelle edellisen päivän subzista, joten päätin tehdä niistä täytettä paranthoihin. Paranthat ovat siis punjabilaista arkiruokaa – vahvasti maustetulla täytteellä täytetyt leivät, jotka syödään jogurtin ja pikkelsin kera. Retiisin lisäksi monet muut täytteet käyvät: kukkakaali, peruna, paneer, linssitreseptejä löytyy vanhan blogin puolelta. Laitan nyt täytettyjen paranthojen reseptin uudelleen.

Leipiä varten tarvitset:

  • n. 3 dl attaa tai täysjyvävehnäjauhoja
  • Ripaus suolaa
  • Vettä tarpeen mukaan

Täytettä varten tarvitset:

  • 2 isoa retikkaa t. 6 pientä retiisiä
  • 2 vihreätä chiliä
  • Tuoretta korianteria
  • Öljyä
  • Mausteita:
    • 1/2 tl chilijauhetta
    • 1 tl korianterijauhetta
    • 1/2 tl garam masalaa
    • 1 tl inkivääri-valkosipulitahnaa
    • 1 tl jeeraa (juustokuminan siemeniä)
    • Maun mukaan suolaa

Valmista ensin leipätaikina:

Sekoita jauhoon suola ja ala lisätä vettä samalla taikinaa käännellen. Taikinaa vaivataan samalla nyrkeillä painellen. Lisää vettä taikinaa vaivatessa niin kauan, kunnes taikina alkaa irrota käsistä. Taikinan pitäisi olla melko paksua mutta kimmoisaa.Seisota valmista taikinaa kannen alla n. puolen tunnin ajan.

Valmista sillä aikaa täyte:

  • Raasta retiisi ja purista siitä vesi pois.
  • Silppua chili ja korianteri hienoksi silpuksi.
  • Lämmitä öljy pannulla. Paista jeeraa öljyssä, kunnes se alkaa räiskiä.
  • Lisää varovasti inkivääri-valkosipulitahna, ja kääntele sitä hetken pannulla.
  • Kaada sekaan retiisiraaste sekä loput mausteet. Sekoita hyvin, ja hauduta parin minuutin ajan.
  • Lisää seokseen chilisilppu ja korianteri.

Valmista paranthat:

  • Muotoile taikinasta pitkulainen pätkä, ja leikkaa taikina veitsellä samankokoisiksi, suurehkoiksi palasiksi.
  • Pyörittele palasista pikkupullan kokoisia palloja.

  • Tee palloista kuppeja (käy helposti yksitellen): tee palloihin peukalolla reikä ja painele reikää suuremmaksi samalla pyörittäen palloa kämmenellä. Kun kolo on tarpeeksi suuri, laita lusikalla siihen täytettä kunnes se on täynnä.

  • Sulje kuppi yläpuolelta liittäen taikinan reunat yhteen ja kiertäen ne (näyttää hieman valkosipulilta).

  • Laita alustalle sopivasti jauhoja, kasta pallot jauhokupissa, ja kauli palloista varovasti pyöreitä leipiä. Tarkista koko ajan, ettei täytettä pursua reunoista tai toiselta puolelta ulos. Kevyellä otteella saa parhaat paranthat!

Paranthojen paisto:

  • Lämmitä pannu kuumaksi - älä paista leipiä liian alhaisella tulella, sillä niistä voi tulla helposti liian kuivia ja kovia.
  • Levitä pannulle sopivasti öljyä, ja aseta parantha pannulle. Anna paranthan paistua n. 1 min., ja painele sitä samalla esim. perunamuussaajalla, jotta se paistuu joka puolelta. Levitä paranthan paalle tasaisesti öljya, ja käännä se. Anna leivän paistua, kunnes siinä on tasaisesti tummia täpliä.
  • Aseta valmiit paranthat ilmatiiviseen kannelliseen astiaan tarjottavaksi.

Saturday, October 23, 2010

Mooli Ki Subzi

Höystö retiisistä ja retiisin lehdistä.

 

Intialainen retiisi on porkkanan kokoinen ja muotoinen, vaalea väriltään, mutta muistuttaa maultaan hyvinkin paljon suomalaista retiisiä.

DSCN4319

En ole koskaan ollut mikään retiisi-fani, ja salaatissa en pidä retiisistä ollenkaan. Intiassa retiisi on yleinen salaattiaines, mutta subzina (höystönä) sitä näkee harvemmin. Ajattelin nyt kuitenkin päästä retiisikammostani yli ja kokeilla tehdä subzin retiisistä muiden subzien tapaan maustamalla. Vahvasti maustaen siitä tulikin oikein hyvää!

Tarvitset:

  • 2 isoa retiisiä t. n. 6 pientä
  • Retiisien lehdet
  • Öljyä
  • 1 tl ruokasoodaa

Mausteita:

    • 1 tl jeeraa (juustokuminan siemeniä)
    • Ripaus asafoetidaa (hing eli hajupihka)
    • 1 tl inkivääri-valkosipulitahnaa
    • 1/3 tl kurkumaa
    • 1/2 tl chilijauhetta
    • 2 tl korianterijauhetta
    • 1/2 tl garam masalaa
    • Maun mukaan suolaa

Valmistelut:

  • Leikkaa retiisi pieniksi kuutioiksi ja lehdet pieneksi silpuksi.
  • Keitä retiisiä ja lehtiä soodalla maustetussa vedeksi, kunnes ne ovat ‘al dente’.

Valmistus:

  • Lämmitä öljy pannulla.
  • Paista jeeraa öljyssä, kunnes siemenet alkavat räiskiä.
  • Lisää asafoetida, sekoita hieman, ja sitten varovasti inkivääri-valkosipulitahna.
  • Kaada sekaan retiisikuutiot lehtineen, ja mausta suolalla.
  • Lisää kurkuma, chilijauhe ja korianterijauhe, sekoita hyvin ja anna hautua matalalla lämmöllä n. 5 min. ajan.
  • Mausta vielä garam masalalla.
  • Koristele halutessasi retiisin tai korianterin lehdillä.

Tuesday, October 19, 2010

Peanut Masala

Peanut Masala eli maustetut maapähkinät on herkullinen snack illanistujaisiin. Tätä tarjoillaan Intiassa usein ravintoloissa drinkkien kera – sitruunan happamuus, chilin tulisuus ja pähkinöiden rapeus tekevät siitä ideaalin naposteltavan drinkkien kaveriksi. Tämä on helppo valmistaa kotioloissa – suosittelen!

Tarvitset:

  • 2 dl maapähkinöitä
  • 1 sipuli
  • 1 tomaatti
  • 1 tl sitruunamehua
  • 2 vihreätä chiliä
  • Kourallinen tuoretta korianteria 
  • Suolaa, pippuria

Valmistelut:

  • Paahda pähkinät kevyesti pannulla. Poista kuoret halutessasi, jos kuoret ovat jäljellä.
  • Silppua sipuli ja tomaatti ja tomaatti pieniksi kuutioiksi sekä chili ja korianteri hienoksi silpuksi.

Valmistus:

  • Sekoita ainekset yhteen, ja tarjoa!

Friday, October 15, 2010

Durga Puja-juhlissa

Intiassa on tällä hetkellä meneillään kausi, jolloin eri puolilla maata vietetään erilaisia uskonnollisia pyhiä. Vähän aikaa sitten oli Eid, tällä viikolla on Dasshera ja Durga Puja ja kohta alkaakin jo taas Diwali. Sunnuntaina kävimme koko viikon kestävillä Durga Puja-juhlilla, jotka kulminoituvat isoon puja-rituaaliin tänä viikonloppuna.

Durga Pujaa juhlitaan Intiassa lähinnä Bengalin osavaltiossa, jossa äitijumalaa – Durgaa tai Deviä (yllä) – palvotaan ahkerasti. Alla näkyy portin kirjoitus kauniilla bengalinkielellä (osaakohan kukaan lukea tuota?).

Myös Bangaloressa, jossa asumme, on Bengali-yhdistys, joka järjestää jokavuotiset festivaalit. Festivaaleille on kuka tahansa tervetullut, ja mekin käymme niissä mielellämme.

Festivaaleilla järjestetään tietysti Durga Puja-rituaaleja, musiikki- ja tanssiesityksiä (bengalilaiset rakastavat kulttuuria), markkinatavaraa sekä tietysti ruokakojuja – toiminta vaikuttaa melko kaupalliselta, kuten kuvan sponsorimainoksesta näkyy.

Esiintyjinä on sekä klassisia muusikkoja ja tanssijoita että modernimpia bändejä. Sunnuntaina festivaaleilla oli bharatanatyam-tanssija, josta sain otettua isolta ruudulta vain näin taiteellisen kuvan:

Ruokatori oli todella hieno. Se oli järjestetty kauniiseen puutarhaan, jossa oli upea tunnelmavalaistus, ja valaistuiden pensaiden ja puiden reunaamat polut veivät eri ruokakojuille.

foodcourts

Ruokakojuissa myytiin myös viemisiä kotiin. Oli pikkupurtavaa…

 

suunraikastajia…

ja pikkelsejä. Ostin purkin makeaa porkkanapikkelsiä (toinen vasemmalta alarivissä). Todella hyvää sekä ruoan lisäkkeenä että voileivän täytteenä.

Myynnissä oli toki myös runsaasti makeisia, joita bengalilaiset rakastavat.

Minä maistoin tyypillistä bengalilaista sandesh-makeista mangomaulla (oikeanpuoleinen vihreähkö). Oli todella hyvää, vaikka en yleensä innostu intialaisista makeisista. Mies söi gulab jamun-maitomakeista (nakin näköinen) sekä barfia (maito- ja pähkinämakeinen).

Paikalla oli myös intialaiseen tapaan paan-wallah. Paah-wallah myy paania eli lievästi huumaavaa betelpähkinää mausteineen lehteen kiedottuna.

Paanista oli sekä normaalit että makeat versiot, joissa oli vielä kirsikka koristeena.

Ruokaa oli laidasta laitaan: oli kiinalaista, hampurilaisia ja ranskalaisia, bengalilaista kalaa ja riisiruokia, intialaisa wrappejä, jäätelöä, snacksejä…

Tarjolla oli myös samosan bengalilainen sukulaista, singhara. Singhara on samosaa ohuempi ja siinä on enemmän kasviksia.

Itse päädyin tyypilliseen Kolkatan (ent. Calcutta) katuruokaan, eli kathi rolliin. Kathi roll on vähän kuin wrap – chapati, jonka sisällä on vahvasti maustettua lihaa tai kasvista. Valitsin paneerilla ja sipulilla täytetyn wrapin.

 

Hauska ilta kaiken kaikkiaan!

Tuesday, October 12, 2010

Voileipiä intialaisittain


Intialaiset eivät syö voileipiään voin, juuston ja tuoreiden kasvisten kera, vaan voileivät täytetään yleensä keitetyillä ja paistetuilla kasviksilla ym. täytteillä. Voileivätkin ovat yleensä jonkin verran tulisia.

Teimme ystävillemme aloo paranthoja – täytettyjä intialaisia leipiä – ja täytettä jäi kovasti jäljelle. Tein perunatäytteestä aamulla aamupalaleipiä, ja lisäksi kokeilin ystäväni reseptiä, paneertäytteisiä voileipiä. Hyvää mutta aika täyttävää sapuskaa!

Alla: Paneertäytettä (vasen) ja perunatäytettä


Perunatäytteeseen tulee:
  • 2 perunaa
  • 1 vihreä chili silppuna
  • 1/3 sipulia silppuna
  • Tuoretta korianteria
  • 1/2 tl garam masalaa
  • Maun mukaan suolaa
Paneertäytteeseen tulee:
  • Pieni pala paneer-juustoa (voi korvata 4 rkl raejuustoa)
  • 2 rkl tuorejuustoa
  • 1 vihreä chili silppuna
  • 1/3 sipulia silppuna
  • Tuoretta korianteria
  • 1/2 tl garam masalaa
  • Maun mukaan suolaa
Valmistus:
Ainekset sekoitetaan yhteen ja laitetaan kahden paahtoleipäpalan väliin. Valmistus voileipägrillissä tai panini-grillissä.

Saturday, October 9, 2010

Ompelurasia uuteen uskoon



Sain ystävältäni lahjaksi monia uusia askartelutarvikkeita, ja niistähän inspiroiduin taas askartelemaan jos jonkinlaista. Koristelin ompelurasiani, joka on alunperin puinen lompakkolahjarasia.

Ennen:



Jälkeen:

 DSCN4005

DSCN4010

Wednesday, October 6, 2010

Corn and Capsicum Masala

Maissi-paprikasubzi

Kuiva subzi maissista ja vihreästä paprikasta ilman öljyä.

Kokeilin vielä yhtä reseptiä Sanjeev Kapoorin No Oil-kirjasta. En ollut ihan vakuuttunut intialaisten reseptien toimimisesta öljyttä. Tämä resepti on ihan normaali subzi, teflon-pannulla valmistettuna ilman öljyä.

Valmistus oli hieman hankalaa öljyttömyyden vuoksi – sipuli tahtoi taas tarttua mausteineen pannuun kiinni, eivätkä (miehen mukaan) mausteet imeytyneet kasviksiin kunnolla ilman öljyä.

Jos on huolestunut öljyn käytöstä, voi tällä reseptillä valmistaa terveellisen subzin, vaikka maku ei ehkä ole yhtä autenttinen kuin öljyn kanssa. Muutoin voi saman subzin valmistaa siten, että kuullottaa mausteita öljyssä, jolloin maku syvenee hieman.

Tarvitset:
  • 2 dl maissia (tölkki- tai pakastemaissi)
  • 2 vihreätä paprikaa
  • 2 tomaattia
  • 1 sipuli
  • Tuoretta korianteria
  • Mausteita:
    • 1 tl jeeraa (juustokuminan siemenet)
    • 1 tl inkivääri-valkosipulitahnaa
    • 1/2 tl chilijauhetta
    • 1 tl korianterijauhetta
    • 1 tl juustokuminajauhetta
    • 1/3 tl kurkumaa
    • 1/2 tl garam masalaa
    • 1/2 tl amchooria (mangojauhe)
    • Maun mukaan suolaa
Valmistelut:
  • Keitä maissia vedessä n. 10 minuuttia, kunnes se on kypsää.
  • Silppua sipuli ja leikkaa tomaatti kuutioiksi.
  • Leikkaa paprika n. 1 1/2 cm kokoisiksi paloiksi.
Valmistus:
  • Lämmitä pannu. Lisää jeera pannulle, ja paahda sitä, kunnes siemenet alkavat tummua.
  • Lisää sipulisilppu. Ruskista sipulit kevyesti.
  • Lisää inkivääri-valkosipulitahna, ja kääntele seosta pannulla parin minuutin ajan.
  • Lisää chili, kurkuma, korianteri ja jeerajauhe. sekoita hyvin.
  • Lisää tomaatit ja maun mukaan suolaa. Paista tomaatteja, kunnes ne ovat pehmenneet. Kaada sekaan n. 1 dl vettä, ja sekoita hyvin.
  • Kaada sekaan paprikapalat, maissi sekä garam masala. Sekoita ja hautua n. 10 min. ajan, kunnes kasvikset ovat kypsiä.
  • Lisää lopuksi amchoor ja tarkista maku. Koristele korianterinlehdillä.
  • Tarjoa intialaisten leipien kera.  

Sunday, October 3, 2010

Piristystä keittiöön

Viime aikoina olen hankkinut muutaman uuden esineen keittiötäni piristämään.

Kello2

Ostin teräksisen seinäkellon Nextistä Englannin-reissullani.

Samalla reissulla ostin ylläolevat munakupit, joille löysin pian seuraa eräästä tavaratalosta täältä Intiasta – voirasian ja sokeripurkin.

Tämän hauskan kyltin löysimme jouluisella Lapin-matkallamme eräästä kivasta lahjatavaramyymälästä Leviltä. Se muistuttaa minua heikkoudestani keittiön sisääntulon yläpuolella.

Viimeisin ostokseni on englanninkielisessä maailmassa tuikitärkeä keittiövaaka. Tällä mm. punnitaan ainekset kakkuihin silloin, kun niitä ei ilmoiteta desilitroina, vaan grammoina.